Eindstand donaties per stichting op 27/07/2021

Brooks Hospital for Animals      :     821,50

Compassion in World Farming  :  1.023,00

Stichting AAP                                  :     830,00

 

totaal                                                 2. 674 ,50

Een geweldig bedrag!

Iedereen hartelijk dank namens mij, de organisaties en de dieren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

=≠========================================

Tweede TUSSENSTAND DONATIES per organisatie tot 30 juni. 

 

Compassion In WorldFarming :    1138,-

Stichting AAP :   651,-

BROOKS HOSPITAL :  560,-

 

Totaal tot nu toe :   2349,-   een fantastisch bedrag! 

Bijna 1 euro per kilometer ๐Ÿ˜œ

Over ongeveer 3 weken de eindstand op deze website en op de Facebookpagina's

 

Hartelijk dank iedereen!! 

============================================

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

Zaterdag 3 juli 2021

Einde reis, terug Nederland 

Dat was het dan, na 5 weken intensief fietsen en een paar dagen rust weer terug naar Nederland.

Voor het slapen komen deze week delen van de fietsroutes aan me voorbij die ik probeer te plaatsen. Waar was dat ook alweer, welke dag/weg hoort waarbij? Zoveel indrukken en prachtige plekken achter elkaar opgedaan in een relatief korte tijd.
De stilte, de wind, de vogels, rivieren, de oude bruggen en de mooie natuur maakt mijn reis onvergetelijk!
De solitaire fietster: de 'eenzaamheid' ontdek je terug in je zintuigen.
Eigenlijk een herondekking van jezelf; wat je kan en wat je aangaat en wat je grenzen zijn en daar ook te stoppen.
Als je ooit overweegt om wat meer in je eigen kracht te komen, dan is dit of een soortgelijke tocht een aanrader.

De natuur, de rust en de vrijheid geeft je vleugels, echt! ( geen Redbull nodig ๐Ÿ˜๐Ÿ˜)

Daar hoeft je niet perse 2530 km voor te gaan fietsen, maar het is wel bijzonder ๐Ÿ˜œ.

Iedere dag is weer anders en dat maakt het spannend en leuk:  waar kom je terecht, wat word je slaapplek en wat zal het brengen qua fysieke en mentale inzet en bereik, wat doet het weer, trek ik die heuvels  die bergen, etc etc
Ik vond het heerlijk alleen te fietsen en heb me geen seconde eenzaam gevoeld.

Dubbel om weer terug  te gaan, om weer in de carrousel mee te draaien....
Altijd hetzelfde gevoel na een  lange reis maar dat geldt voor velen onder ons denk ik.

Mijn missie is me nog meer te richten op wat ik echt wil en dat is zorgen voor dieren want daar ben ik voor geboren ๐Ÿ˜. Verder mijn weg te vinden in en naar een nieuwe woonplek omdat ik helaas niet mag blijven op de plek waar ik nu woon. Heel teleurstellend maar loslaten en vertrouwen hebben dat het goed komt.
Dan ook maar gelijk met een SOS-opvang voor dieren... , mijn droom ๐Ÿค—.

Er is de laatste week nog wat geld gedoneerd voor de dierenorganisaties. Hartelijk dank daarvoor. Over ongeveer 3 weken zal ik de definitieve eindstand doorgeven en dat wordt vast meer dan 1 euro per kilometer ๐Ÿ‘.
Dit vermeld ik dan via deze site en op de Facebookpagina, zoals reeds aangegeven. 

Ik hoop dat ik met mijn fietstocht een iets-ie pietsie in beweging heb mogen zetten voor dieren (in nood) .
Voor de werkezels in o.a. Egypte, de verwaarloosde dieren die bij Stichting AAP binnenkomen en het verschrikkelijke leed van dieren in opgepropte stink-stallen en de dieren die dagenlang op transport moeten om daar op locatie geslacht te worden, iets waar stichting CIWF zich voor inzet. Petje af voor jullie allemaal!
Dat zijn nog maar 3 van de honderden organisaties die zich inzetten voor de stemloze zielen die overgeleverd zijn aan ons mensen.......

De laatste foto hier onder is voor mij een symbolische foto. Een foto die aangeeft dat de fiets nu niet meer verder kan (zee) maar gericht staat naar de horizon, een onbekende bestemming, een nieuwe richting.
Dit geldt  misschien wel weer voor een nieuwe fietsreis of een ander doel in 't leven?  Ik laat het open en wie weet, mag ik ooit weer eens een soortgelijke reis maken ๐Ÿค—

Superveel dank aan iedereen die me gevolgd, ondersteund en gecomplimenteerd heeft tijdens mijn reis. Zonder jullie support was het toch een heel andere reis geworden. Natuurlijk nog belangrijker is de financiële steun aan de beestjes!  Hartelijk, hartelijk dank โค๏ธ

๐Ÿพ๐Ÿฆ๐Ÿˆ๐Ÿฎ๐Ÿฆ“๐Ÿƒ๐Ÿท๐Ÿน๐Ÿฆ๐Ÿ˜๐Ÿ๐Ÿฆข๐Ÿฆ๐Ÿข๐Ÿฆˆ๐Ÿž๐Ÿพ

Tijdens een reis door Peru kreeg ik een verhaal mee van een mooie wijze Inca-man. Zijn verhaal heeft mij toen zo geraakt en geïnspireerd dat het een leidraad in mijn leven is geworden.
De man vertelde mij over de 3 dieren in zijn leven waar hij zo veel van heeft geleerd enwel het volgende:

1) De Slang

Een slang kan zich alleen (zig-zaggend) voortbewegen. Kop van de grond en vooruit. Achteruit kijken kan hij niet en dat heeft geen zin.

Wees als de slang in het leven, met opgeheven hoofd niet achterom kijkend, het heeft geen zin.

 

2) De Puma

De Puma haal zijn kracht van zijn hele lijf, de kracht die hij inzet om zijn prooi te pakken.

Haal de kracht uit jezelf om je doel te bereiken en geloof in je eigen kracht.

 

3) De Condor

De Condor heeft een spanwijdte van 4-5 mrt.
Hij slaat zijn vleugels uit en blijft uren lang hangen op de thermiek en is daardoor in balans.
Sla je vleugels uit en zoek je balans in het leven. Eenmaal de thermiek gevonden is die inzet om je balans te vinden niet meer zo moeilijk.

Sla je vleugels uit en zoek je balans!

 

Ik vond dit zo mooi dat ik het met jullie wil delen als afsluiter van mijn reis.


๐Ÿพ๐Ÿฆ๐Ÿˆ๐Ÿฎ๐Ÿฆ“๐Ÿƒ๐Ÿท๐Ÿน๐Ÿฆ๐Ÿ˜๐Ÿ๐Ÿฆข๐Ÿฆ๐Ÿข๐Ÿฆˆ๐Ÿž๐Ÿพ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

Donderdag 1 juli

Yes, vanaf vandaag geen PCR test meer nodig voor 'vliegers' die volledig gevaccineerd zijn ๐Ÿ˜œ

Zoals ik al eerder schreef, de binnenkomst en het doorkruisen van de stad met alle verkeer in Coruña was geen visitekaartje. Nu eenmaal in de nabijheid van de zee is het genieten. Ik ben gisterenmorgen vanuit hier weggereden om wat kleinere dorpjes in de omgeving aan te doen en daar te overnachten maar bij nader inzien ben ik omgekeerd en verblijf ik toch weer in Coruña.
Als je de fotos ziet, dan weet je waarom. Prachtig weer vandaag waardoor de zee er dan nóg mooier uitziet en fietsen wederom een kadootje is.

Is er nou helemaal niets tijdens je reis gebeurd wat je tegengevallen is? Heb je helemaal geen vervelende situaties meegemaakt of pech gehad?
Nee eigenlijk niet. Naast dat ik mij kies tijdens het fietsen (op 1000 mtr hoogte) op een muesli reep afgebroken heb en ik mijn telefoon op straat heb laten vallen waardoor het glas gebroken is, is dat alles. Tandarts-afspraak staat al en waarschl een andere telefoon, se tout. 
Nog wel eens wat laten liggen in een hotel maar dat is allemaal opgelost en nagezonden, dus ik heb het er goed vanaf gebracht. ๐Ÿ˜‰

Dierenwelzijn onderweg was natuurlijk nog wel een dingetje maar goed, je begrijpt dat ik het in mijn blog niet dagelijks over dierenleed wil hebben want dan houd ik geen volger meer over  ๐Ÿ˜œ๐Ÿ˜ฌ. Daar kom ik in mijn voorlopig laatste BLOG zaterdag nog kort op terug.

Morgen de laatste dag, zaterdagmorgen vroeg uit de veren voor vlucht naar Barcelona om 9.30 u en dan uiteindelijk om 17.50 u in NL-AMS. Morgen de fiets inpakken,.... Wel een dingetje want dan gaat de doos dicht ๐Ÿ˜ž, hellup! 

 

 

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

Dinsdag 29 juni

Totaal aantal kilometers gefietst tot Santiago de Compostela : 2530 km

Verblijf in Coruña 

Gisteren begin van de middag aangekomen in Coruña, de hoofdstad van de betr provincie, een 65 km ten noorden van Santiago. Van het treinstation naar de kust was met de fiets een hele uitdaging. Drukke autowegen (80 km/u) kronkelend dwars door de stad waar weinig rekening gehouden wordt met de fietser. Nog gevaarlijker is het op het drukkere tijdstip als mensen naar huis gaan voor hun almuerzo (lunch, wat de belangrijkste maaltijd is voor de Spanjaarden gedurende de dag). Aangezien ik geen andere optie had moest ik er toch door... 

Op zo'n moment denk je de verkeerde keuze gemaakt te hebben maar een 8 km verderop kwam de zee in zicht en krijg je dat "ahhhhh" moment ๐Ÿ˜˜ en weet je dat dat goed komt.

Gisteren wat bewolkt en nevelig, vandaag 21 o C en een heerlijk zonnetje. Vliegtickets geboekt voor fiets en mijzelf, wel of geen PCR test voor de vlucht is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk komen er per 1 juli wijzigingen in de voorschriften van de overheid dus ik wacht het nog heel even af aangezien zo'n test toch nog 110 euro kost waar ik weer mooie sneakers van zou kunnen kopen ๐Ÿ˜œ.
Doos voor de fiets bij een fietsenmaker geregeld. Vrijdag terug in Coruña en dan wordt mijn fiets ingepakt voor de vlucht voor as zaterdag van Coruña naar Madrid en van Madrid naar Amsterdam.

Vandaag heb ik een mooie fietsroute gemaakt in en door Coruña waaronder een bezoek aan (helaas niet in) de toren van Hercules.
De Herculestoren (Spaans:Torre de Hércules) is een oude Romeinse vuurtoren op een schiereiland ongeveer 2,4 km van het centrum van de Spaanse stad. Het bouwwerk is 55 meter hoog en meer dan 1900 jaar oud. Het is de oudste Romeinse vuurtoren ter wereld die nog steeds in gebruik is als vuurtoren. Staat op wereld erfgoed cultuur. Bijzonder!

Morgen ga ik naar Caion, een dorpje 35 km van hier. Ik kan deze weg bijna helemaal via de kustweg fietsen, prachtig! Mooie foto's!
Ik zal BLOGGEN tot ik in Holland ben.
Van de drie dierenorganisaties heb ik van twee de tussenstand, dus ik hoopmorgen van alle drie door te kunnen geven.

Deze reis is gevoelsmatig als een zucht voorbij gegaan hoewel ik ook wel het gevoel heb dat ik al een jaar van huis ben. Veel gedaan en veel indrukken opgedaan maakt het dan weer dat de reis gevoelsmatig langer heeft geduurd.
Terugblikkend was en is het (nogsteeds) een bijzondere reis die me fysiek alswel mentaal weer sterker heeft gemaakt. Met geld kan je zo een reis niet kopen omdat het uit je eigen kracht en invulling moet komen en dat maakt het zo bijzonder en waardevol.
Geniet van de foto's en blijf nog even bij me tot ik in NL ben! Zwaai zwaai ๐Ÿค—

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

ZONDAG 27 juni

Vandaag niet gefietst, totaal aantal kilometers gefietst tot nu toe : 2530 km

Rustdag in SANTIAGO DE COMPOSTELA

 

Het verhaal achter Santiago de Compostela

Eén van de grote vroeg-Christelijke pelgrimsroutes kent de laatste decennia een enorme opleving: de Camino de Santiago, zoals deze in Spanje genoemd wordt. Naast Jeruzalem en Rome mocht Santiago de Compostela, gelegen in Noord-West Galicie, zich gedurende de vroege middeleeuwen al in een uitgebreide belangstelling verheugen. De eerste pelgrims verschenen in 830 en vanaf de 10e eeuw hebben ontelbare Europeanen de tocht naar de Jacob's stad gemaakt, de meeste te voet, enkele rijken te paard. Ieder hoopte getooid met het herkenningsteken, de Jacob's schelp, ooit terug te keren van deze lange tocht. 

Voor de één was het een boetetocht na een misdaad, om een gunst af te smeken of een religieuze beleving, voor de ander kennismaking met vreemde culturen, het vervaardigen van kunstwerken onderweg of gewoon zucht naar avontuur. Allen hadden echter het gemeenschappelijke voor ogen, waarvoor soms jaren van doorzetten nodig waren: San Laco, het graf van de apostel St. Jacob. 
Volgens overlevering werd St. Jacob, na zijn geloofsverkondigingen in Spanje, rond het jaar 44 in Jeruzalem onthoofd. Zijn volgelingen brachten het lichaam in een bootje zonder roer, door stromingen gedreven, aan land bij Iria Flavia in de monding van de Rio Ulla, het huidige Padron. In dit gebied heerste vrouwe Lupa, die hen opdroeg op de berg Pico Sacro een woeste draak te verslaan en wilde stieren te temmen. Daarna mochten zij de apostel verder landinwaarts begraven op een grafveld in Amoa, het huidige Santiago.


Eeuwen later, in 813, werd kluizenaar Pelayo in een droom gewezen op het vergeten graf. De heuvel waar het graf werd gevonden, werd 's nachts op bijzondere wijze door sterren verlicht. Zo ontstond de naam' 'Compostela' van Campus Stella (=veld van sterren). De Asturische koning Alfonso II erkende meteen het belang van dit graf en liet op het graf een kerkje bouwen, waarop later de imposante kathedraal van Santiago verrees. Het nieuws verspreidde zich wijd en trok steeds meer bezoekers om San Igo te vereren :  de pelgrimages kwamen op gang langs de routes die de Romeinen hadden  aangelegd en een route die in de oudheid bekend stond als de Sterrenweg. 

Gemakkelijk was het reizen bepaald niet. In de eerste periode overheersten de Moren Noord Spanje tot zij in 844 na een veldslag teruggedrongen werden. Later plunderden Noormannen steden of wachtten rovers de pelgrims op in bossen of smalle dalen.

Kortom, om een lang verhaal kort(er) te maken, dan ben ik er nog redelijk makkelijk van afgekomen met mijn prachtige nieuwe fiets ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

Goed, kleine stukje geschiedenis over Santiago tijdens mijn rustdag hier.
Naast gezellig met José en Sjors wat gegeten te hebben (ook met de fiets vanuit NL) en met Oscar (vd slakken ๐Ÿ˜œ) koffie gedronken te hebben in El Parador, heb ik verder een rustige dag gehad. 

Morgen ga ik met de trein (fiets natuurlijk mee) naar  A Coruña waar ik een paar daagjes nog wat kilometers langs zee wil maken voordat ik naar Nederland vlieg of trein. De rit naar A Coruña is maar 65 km maar op dat traject zou het met de fiets 800 mrt stijgen en 1000 mrt dalen zijn, dat wordt te gek ๐Ÿ˜œ.

Ik hoop dat ik jullie vanaf daar nog mooie foto's kan laten zien en nog een beetje verslag kan doen van wat daar te zien en te beleven valt. Ik ga daar genieten en m'n hoofd wat ordenen, de 'film laten afdraaien', om nogmaals te genieten van al de mooie momenten van deze prachtige reis. 

 

 

 

≠===≠=======================================

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

Zaterdag  26 juni

Vandaag gefietst: 50 km, totaal aantal kilometers gefietst tot nu toe : 2530 km

AANKOMST SANTIAGO DE COMPOSTELA

Ik had mezelf fietsend al allerlei voorstellingen gemaakt hoe emotioneel het zou zijn, de aankomst in Santiago de Compostela, na precies 5 weken trappen op de pedalen. Misschien wel een soortgelijke aankomst die ik 20 jaar geleden had toen ik de Inca-trail van Machu Picchu liep, 3 dagen door oerwoud en bergen. Na de 3e nacht vroeg in de ochtend aankomend op de top van de berg met beneden het uitzicht op die oude magische stad. De opkomende zon, pamfluiten en lama's... Echt magisch! 
Die emotie was er vanmiddag niet, eerlijk gezegd verre van dat. Het was erg druk met verkeer voordat ik in de oude stad aankwam en daar was plots de kathedraal. Prachtig maar geen ontlading met Tempo-zakdoeken, die konden weer terug in de tas ๐Ÿ˜˜. Natuurlijk is het schitterend maar duidelijk is dat de reis op zich zoveel mooier en waardevoller is dan het 'eindpunt'. De mensen die je onderweg ontmoet, de verhalen en ervaringen die je op doet en die je deelt, DAT maakt de reis ๐Ÿ˜ 


Ik heb vanmiddag de kathedraal bezocht en de beloofde kaarsje aangestoken voor diegene waaraan dat beloofd was ♥๏ธ.

Vanavond even met Oscar wat gedronken, de triatleet die net zo snel (hard-)lopend was als ik op mijn fiets, de man die onderweg uit eenzaamheid met de slakken sprak ๐Ÿ˜. Die gaat morgen weer naar vrouw en kinderen in Madrid, echt een lieverd. 

En nu...? Tja, raar is het wel. Eerlijk gezegd helemaal niet content dat ik mijn einddoel al bereikt heb en aangezien ik nog niet aan de 2800 km zit ga ik maandag nog maar een stukje fietsen ๐Ÿคฃ. Het was vandaag een redelijk korte rit en het klinkt misschien raar maar ik mis m'n fiets nu al. Ja, ja, je denkt vast dat ik overdrijf maar het voelt echt zo ๐Ÿ˜ฌ

Morgen nog even banjeren door Santiago en plannen maken voor maandag. Ik ga in ieder geval nog even richting zee.
Geniet van de foto's en blijf nog even hangen aan mijn BLOG deze week want ik ben er nog niet klaar mee ๐Ÿ˜œ

 

 

 

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUT

Vrijdag  25 juni 2021

Vandaag gefietst: weer 82 ๐Ÿ˜‰ km, totaal aantal kilometers gefietst tot nu toe : 2480 km

Een stukje vlakke weg zou een verademing zijn maar dat zat en zit er de afgelopen dagen niet meer in.

Ik stel me voor dat als ik weer in Nederland fiets, zonder bergen, hellingen en bagage, ik zo ongeveer over Rheden heen zal vliegen ๐Ÿ˜.

Vanmorgen zat alles potdicht van de mist tot zeker wel 13 uur, daarna erg warm. Vandaag een wat minder mooie route gereden en een deel op de provinciale autowegen met veel vrachtverkeer. Dat is minder en natuurlijk niet ongevaarlijk met die mist. Regelmatig lopend moeten stijgen, het was soms echt te zwaar (7-12%).

Gisteren, zoals omschreven, de laatste berg van m'n hele reis afgedaald (wat was dat gaaf! ) en nu is het alleen nog maar heuvels op en af, echt superzwaar.

Wel mooi om te zien dat de trechter van alle wegen nu begint samen te komen en dat het dagelijks drukker wordt met wandelaars. Ik schat dat ik er vandaag wel een 150  "buen Camino" heb toegewenst maar in vergelijking met andere jaren is het erg rustig.Toch blij dat ik voor dit jaar gekozen heb. Achter elkaar aanlopen of fietsen zou absoluut niet mijn ding zijn.

De vegetatie hier is inmiddels veranderd. Hoogopgaande stammen van geurige eucalyptusbomen die voortdurend vervellen en een dicht bladerdak hebben. Bij droogte zijn deze bomen zeer brandbaar met hun vluchtige oliën waardoor de bomen dan ook dagenlang kunnen branden.
In 2006 waren deze branden een bedreiging voor Santiago tot aan de stadsgrens toe. De eucalyptusbomen groeien wel snel (bosbouw) maar aan de andere kant verstoren ze en verdringen ze de natuurlijke vegetatie, zodat de bossen doods aandoen met weinig insecten en vogels. Alles weer voor geld, ten koste van de natuur, helaas.

Ik ben in Arzua, de laatste grotere plaats voor Santiago. Morgenochtend nog een 10 km fietsstrook autobaan met druk vrachtverkeer en dan neemt de fietsroute, dan nog een 40 km, een mooi zuidelijk traject door een afwisselend groen landschap met riviertjes waar ik dan de vogels gelukkig wel weer kan horen ๐Ÿ˜‰.

Als laatste inspanning volgt in Arins een pittige heuvel beloond met uitzicht op Santiago. Als er in mijn reisgids "pittig" staat dan kan ik dat met zekerheid  interpreteren als "niet te doen, dat wordt de fiets duwen" ๐Ÿ˜ฌ, maar goed, voor het laatste stukje traject doe ik dat dan ook zonder klagen Ik beloof een mooie foto van het uitzicht over Santiago. 


Ik had mijn aankomst ook voor de  "zondagmis" kunnen bewaren maar aan de andere kant ben ik morgen precies 5 weken onderweg en dat is natuurlijk ook wel weer kicken om juist op de zaterdag in Santiago aan te komen . Het zal me een ontlading zijn als ik de pelgrimsstad binnenrijd. Pakje Tempo bij de hand ๐Ÿ˜.  Hasta manana!

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

Donderdag 24 juni

Vandaag gefietst 82 km, totaal aantal kilometers gefietst tot nu toe : 2398 km

 

Ik wist niet dat ik het in me had, flebbergeistert over wat me overkomt tijdens deze tocht naar Santiga de Compostela. Vanmorgen voor mijn vertrek had ik gehoopt 30 km te kunnen halen en eind van de dag pers ik er 82 km uit!๐Ÿ˜Š  Ik vind het werkelijk een wonder, wat een vibes. Je geloof het of niet maar ik ben niet eens moe. Ja moe tijdens het klimmen zeker, maar nu ik weer op m'n hotelkamer zit zou ik zo weer de fiets op kunnen. Das toch niet normaal? Heel veel adrenaline denk ik ๐Ÿ˜˜

Ik ben vanmorgen om 8.15 u vertrokken uit Villafranca en 18 km verderop begonnen aan de klim van 33 km naar Cebreiro, te vergelijken met de Roelandpas, grens Frankrijk - Spanje, hoewel ik het laatste toch wat zwaarder vond. Via historische wegen, door kleine dorpjes, smalle valleien en klimmen werd dan  geleidelijker steiler uit het dal omhoog. Klimmen, klimmen en.... De uitzichten veranderde in bossen en schuine hellingen en weiden met koeien (die gelukkig een mooi relaxte leven hebben) en een prachtige lappendeken van stukjes land gemarkeerd door hun kleurtjes. 
Ik kwam onderweg tijdens de klim nog een boer met een bezem in zijn handen tegen die mij vroeg of ik varkens tegen gekomen was. 'Varkens??' 'Ja varkens, die waren ontsnapt' vertelde hij. Hoe het afgelopen is is mij niet bekend maar ik hoop dat de beestjes even een dagje hebben mogen genieten van de vrije natuur ๐Ÿ˜ฌ

Op de pas omhoog de man op foto met het klavertje vier. We kwamen aan de praat en ben met hem een stukje omhoog gelopen. Ik kreeg dat klavertje vier en hij vertelde dat hij in Nederland gewerkt heeft met een paar woordjes Nederlands die hij zich herinnerde, geweldig  toch! 

En dan.. Vanaf de top van het gebergte met een voorzichtige maar snelle vaart van bijna 1500 meter hoogte, 1000 meter naar beneden.
In m'n uppie, geen andere fietsers, geen auto's , alleen ik en de afdaling. Onvergetelijk.. zo gaaf, dan maak je pas endorfine aan! ๐Ÿ˜œ

Het wordt iedere dag drukker met wandelende pelgrims en vandaag ook wel met fietsers. De meeste zijn Spanjaarden of buitenlanders die in Spanje gestart zijn (die ik gesproken heb). Het geeft ook wel een soort van saamhorigheid, je maakt gemakkelijk contact en we wisselen ervaringen en tips uit voor onderweg.

Waar ik me tijdens deze reis bewust van ben geworden is dat, als lichaam en geest in evenwicht zijn,  je bergen kunt verzetten, in mijn geval letterlijk. Echt!
Ik voel me super, supergoed ๐Ÿ˜ geen pijn, geen blessures en topfit na bijna 5 weken fietsen en.... Ik ben nog maar 145 km van Santiago. Ik ga er zaterdag of zondag aankomen.

Zondag lijkt me een mooie dag om daar dan vroeg in de ochtend te arriveren, misschien de mis nog even mee te pikken ๐Ÿ˜…. Ik kan over 145 km 2 dagen doen maar het is morgen nog veel klimmen en ik heb geen haast. Ik kijk wel hoe m'n  pet staat. Nog even genieten ๐Ÿ˜œ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

Woensdag 23 juni

Vandaag gefietst 60 km, totaal aantal kilometers gefietst tot nu toe : 2316 km

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

Woensdag 23 juni

Vandaag gefietst 60 km, totaal aantal kilometers gefietst tot nu toe : 2316 km

 

 

Wat een schitterende dag vandaag, een dag met een gouden randje! Afscheid genomen van hond Silva (zie foto) wat een lieverd ๐Ÿ˜Š
De klim was heftig vanmorgen maar aankomen bij het ijzeren kruis gaf me kippenvel. De duizenden stenen die daar op een hoop liggen. Ieder individu zijn last, zijn verhaal.... Wauw.

De afdaling was spectaculair maar koud!!! Shirt nat van het zweten en dan de koude ochtendwind met een snelle afdaling. Ik was één bonk ijs maar zo een prachtige rit! Beneden aan de praat geraakt met Rainier, een Duitse man, ook op de fietst (vanaf Leon) die een kilometer voor mij naar beneden reed en hij was ook versteend vd koud. Samen een warme choco op een terras gedronken en een stuk mee op gefietst en nog nog geluncht in Ponferrada, wat een mooie stad. Na 25 km is Rainier doorgereden en ik zit in een mooi hoteletje in Villafranca.

Echt een schitterende tocht vandaag, de foto's zeggen genoeg. Hard gewerkt maar zodra ik afstap ben ik het harde werken kwijt. Hoop dat morgen ook het geval is want morgen is het 33 km stijgen, alleen maar omhoog.... Van 500 naar 1500 mtr hoogte, vandaag was ik al op 1500 mtr ๐Ÿ˜…

Dan is het morgen ook SanJuan. Eén van de grote feestdagen in Spanje met veel vuurwerk en feesten. Helaas zijn vele dieren de dupe. Ik houd m'n hart vast.
Vandaag wat minder tekst maar wat meer fotos ๐Ÿ˜Š

 

 

 

 

 

=====================

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

DINSDAG  2 juni

Vandaag gefietst 82 km, totaal aantal gefietst tot nu toe : 2256 km

Ik bevind me in het middeleeuwse dorpje Rabanal de Camino, een dorpje tegen een hellingen gebouwd. Er was genoeg keuze uit een overnachtingsplaats, zeker omdat het nu nog steeds erg rustig is. Sfeervolle "albergues" en een middeleeuwse kerk uit de 12 e eeuw. Het dorpje heeft 40 inwoners en ik was de supermercado al 3 keer voorbij gereden ๐Ÿ˜ฌ. Vooral voor trekkers te voet is Rabanal een startpunt voor de tocht over de bergen. Jetzt geht loss! ๐Ÿ˜ณ
Na een heerlijk ontbijt heb ik het mooie Leon achter me gelaten en zo'n 40 km daarna begonnen de heuvels, met regen én een flinke wind.  Het dorpje ligt op een dikke 1000 mtr hoogte en het is hier koud. De verwarming staat aan op m'n kamer en buiten is het jassenweer. Een gure schrale wind maakt het onaangenaam dus straks heerlijk vroeg m'n bedje in ๐Ÿ˜Š.

Cruz de Ferro is hier 7 km vandaan, wat ik morgenochtend zal passeren. Voor de aanrijtijd op de fiets staat 50 min dus je kan je voorstellen dat het even bijten is, zo net uit je bed ๐Ÿ˜œ.
Het is een simpel ijzeren kruis en in al zijn eenvoud vormt het eeuwenoude monument een indrukwekkende en markant punt op de route. Symbolisch legden de Pelgrims een deel van hun last hier af door het werpen van een steen op de grote hoop aan de voet van de staak en zo sloten zij zich aan bij hun talloze voorgangers. Huidige pelgrims houden het gebruik in ere als afsluiting van  een fase en nieuwe stap op de levensweg. Ook als gedachtenis aan of op wens van geliefden thuis, getuige speciaal voorbereide stenen met teksten en gedichten.. Nu treft men ook foto's in plastic, knuffels en voorwerpen als schoenen  of bidons aan, wat het helaas wat rommelig maakt.
Ik heb ondanks het weer toch nog een paar aardige foto's kunnen maken. De foto's van de brug is de historisch brug in Hospital de Orbigo. Deze van oorsprong Romeinse brug is uniek vanwege zijn lengte met 18 stenen bogen en onregelmatige vormen, erg mooi.

Foto hier onder van mijn bed. Opvallend is het middeleeuws design met de gaatjes van vele  hooitwormen en twee handboeien. Toen al๐Ÿ˜ณ? Vond het wel grappig. 

Fijne avond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

MAANDAG 21 juni, RUSTDAG. LEON

Totaal aantal gefietst tot nu toe : 2164 km

 

Wat jammer, het museum San Isidoro was gesloten vandaag. Geen fresco's en ook geen vergiffenis.... Moet ik het toch ergens anders gaan zoeken ๐Ÿ˜‰

Casa Botines was de moeite waard. Momenteel een museum gewijd aan Salvador Dali,  gebouwd en ontworpen door hemzelf, een van zijn 3 werken buiten Catalonia. Verder wat koffietjes en eten rustig de dag doorgekomen.

't Is jassenweer, overdag rond 14 oC, bewolkt, af en toe regen. Morgen ook regen. Nog redelijk vlak morgen dus na 't ontbijt er weer tegenaan. Geloof me of niet,... Ik heb er zin in! Tot morgen ๐Ÿ˜‰

 

==================================================================================

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

ZONDAG 20 juni 2021

Vandaag gefietst : 35 km

Totaal aantal gefietst tot nu toe : 2164 km

 

Wat hadden we een leuke ploeg in hostal las Hadas gisterenavond en vanmorgen. 

Gesprekken over wat de Camino met je doet, de fysieke- en nog meer, de mentale uitdaging.
Carlos uit Madrid vertelde ons dat hij zich de afgelopen dagen zo eenzaam voelde op de saaie weg waarover ik eerder sprak, dat hij onderweg de slakken van de weg raapte, op zijn hand liet lopen en daar tegen begon te praten... Zie je het voor je? Wat hebben we gelachen en het bijzondere is... We snappen het. Stuk voor stuk gaan we door dit soort fases tijdens deze Camino. Gevoelens die je nauwelijks (her)kent. Hoe dichter "we" bij ons einddoel komen, de meer emotie, de meer ontlading... Mooi!

Het goot vanmorgen en de takken van de bomen waaiden alle kanten op. Niemand had zin om in te pakken. Uiteindelijk om 10 u de deur dichtgetrokken en de fiets weer op. Met een omweg van ongeveer 10 km (toch verder dan gedacht) stond ik met 35 km in het centrum van Leon en niet ik, maar mijn fiets trok bij een aantal mensen de volle aandacht wat weer leidt tot een leuk gesprek.

Vandaag voor het eerst een man op zijn fiets ingehaald, Fernando uit Madrid (zie foto) . Hij vertrekt morgen met 11 vrienden vanaf het busstation hier in LEON naar Santiago de C. " Misschien treffen we elkaar onderweg nog" maar Fernando heeft een accu, dus ik denk het niet ๐Ÿ˜ณ Met al die bergen in het vooruitzicht moet mijn zwaarste tocht nog beginnen las ik vanmorgen! Ik heb mezelf beloofd dat als ik de 70 jaar gepasseerd ben, ik ook een fiets met accu neemt, want jeetje, das toch wel gemakkelijk ๐Ÿ˜˜

Leon
Leon is de voormalige koningsstad van Castilie en nu de hoofdstad van de provincie. Hier bevond zich rond het jaar 68 het Romeinse Legio Septina, een flinke legioensplaats. Leon was één van de grootste steden van Spanje. Het hoogtepunt van de stad is de kathedraal, daar kan je niet omheen. De 13e eeuws Gotisch kathedraal werd gebouwd tussen 1205 en 1301. Een immens gebouw waarvan de spitse torens van verre zichtbaar zijn. De kerk in Noord-Franse gotiek werd tegen de stadsmuur op een Romaanse voorganger gebouwd en is van grote architectonische betekenis wereldwijd. De beroemde gebrandschilderde ramen bestrijken een oppervlakte van 1800 m2 en brengen veel licht binnen. Schitterend kunststuk maar dubbel als je deze kerk bezoekt. Het idee dat er zoveel opoffering er is geweest om dit gebouw op te trekken (met doel tot aan de hemel), hoeveel geld er aan gespendeerd is terwijl naast de kerk de mensen al dood gingen van de honger..... Ik heb er een beetje moeite mee maar goed, religie was lijden met een grote L. en de kerk had veel macht. 

Morgen wil ik naar de koninklijke basiliek San Isidrono uit de 11e eeuw, een van de grootste vroeg-Romaanse bouwwerken en opgetrokken op de fundamenten van een Romeinse tempel. Deze toont twee bijzonder rijk gebeeldhouwde portalen, met een poort waar pelgrims vergeving konden krijgen.

Wie weet, is het morgen mijn dag ๐Ÿ˜œ! 

De frescos uit de 12e eeuw worden vergeleken met de frescos in de Sixtijnse kapel. Dat is mijn ding! Het museum bezit prachtige religieuze  schatten waar onder de geïllustreerde Isidoro-bijbel uit 960.

Ik bevind me in een heerlijk luxe hotel aan het de Plaza Mayor (zie eerste foto) en duik lekker bad en bed in. Een heerlijk kado! Fijne avond allemaal

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

ZATERDAG 19 juni 2021

Vandaag gefietst : 88 km

Totaal aantal gefietst tot nu toe : 2129 km

 

Ik ben gisteren iets te enthousiast geweest over de afstand naar de stad Leon. Het was nl 108 km en dat bleek iets teveel voor vandaag. Daar kwam nog eens een flinke partij wind bij, grotendeels tegen en een super saaie weg, dus ik ben vandaag tot 88 km gekomen, ook zat.
Die kilometers zijn ontstaan door eigenlijk te weinig aanbod van accommodatie onderweg en ik moest een keuze maken of een (te) korte rit of doorgaan tot aan Leon. Gelukkig kwam ik uiteindelijk toch nog een hostal tegen waar ik de hele kamer (2 stapelbedden) voor mezelf afgehuurd heb (28 euro en dus geen gesnurk ) en waar ik met Camino gangers, allen uit verschillende landen, supergezellig gezeten en gegeten heb. De plicht om mijn BLOG nog te schrijven riep me, dus vandaar nog even voor het slapen gaan m'n dagbeleving.

Ik ben nog maar 24 km van Leon verwijderd, dus dat wordt morgen een makkie ๐Ÿ™ƒ.
Daarbij komt dat ik van mijn dierenvriendin Tonny 2 heerlijke overnachtingen voor de stad kado gekregen heb, (en nog wel luxe ook) dus je begrijpt dat ik nu al een beetje een vakantiegevoel begin te krijgen ๐Ÿ˜๐Ÿ˜.

Vandaag gefietst over het Castiliaanse hoogland, uitgestrekt en verlaten op een paar dromerige dorpjes na. Eerlijk gezegd van die dorpjes waar ik nog niet dood gevonden wil worden, al krijg ik het huis er gratis bij. Ik trof in één van die dorpjes (en echt klein was deze ook weer niet) gelukkige een barretje voor een kop koffie en hopelijk iets te eten maar dat was er gewoon niet. Helemaal niets, alleen koffie. 11 Km verderop heb ik een broodje kaas kunnen bemachtigen maar goed, je zult maar in een hongerklop op de fiets zitten, heel vervelend. M'n broodje kaas was snel op want als de kachel geen kolen krijgt, vergeet het dan maar met de energievoorraad hier in die heuvels. Je slaat compleet dicht (fysiek zowel mentaal). Tijdens deze dagelijkse intensieve fysieke inspanning merk je pas echt hoe belangrijk goed eten is en hoe  je lijf daar op reageert.

Dus... Wel begrijpelijk dat jonge mensen hier in de kleine dorpjes hun vertier elders zoeken want er is hier niet veel te beleven. Op zo'n manier ontvolken de dorpjes. Gelukkig zijn er nog wat wandelaars en een enkele fietser op zoek naar eten en onderdak in dit stukje platteland. 

Morgen wat meer info over de stad Leon, oogjes vallen toe.... Buenos noches ๐Ÿ˜ด

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

Vrijdag 18 juni 2021

Vandaag gefietst : 81 km

Totaal aantal kilometers tot nu toe : 2041 km

Na Burgos kreeg de fietsroute weer rustigere wegen met een kleine omweg ten opzichte van de camino-paden. Ik rijd (word via een app aangestuurd) bijna niet over de wandelpaden om wandelaars niet in de weg te staan (lees fietsen) en zo hoort het ook. Die wandelaars hebben het al zwaar genoeg, zou mijn ding niet zijn, lopend, pfff. Dat houdt wel in dat ik het idee heb dat de fietsroutes net iets langer zijn ten op zichte van de wandelroutes omdat ik vaker omgeleid word. Vandaag wel even de 2000 km gepasseerd! ๐Ÿ˜…

Wat een prachtige route weer vandaag, goed te doen qua wegen en qua weer. Licht bewolkt, een klein drupje regen maar ik kon weer lekker door. Prachtige foto's kunnen maken (zie fotoalbum van deze dag).

Vanmiddag de eerste Nederlandse wandelaarster tegengekomen en gesproken (Geertuida) en 2 km verderop in het mooie dorpje Castrojeriz de 3 Brabanders Gerrie, Jan, Herman en hondje Pukkie van 4 mnd oud. Herman woont in deze buurt  (sinds 1,5 jr) en Jan, Gerrie en Pukkie zijn gisteren aangekomen voor een vakantie. Supergezellig even gezeten te hebben  en daarna weer de stijgbeugels in van m'n "irion horse" en wat doet tie het goed ๐Ÿ˜.

Het oude dorpje Castojeriz ligt aan de voet van een heuvel op een glooiende akker. Als je aankomt fietsen dan zie je in de verte al de burcht op de top van de heuvel. Deze dateert waarschijnlijk al uit de 8e eeuw, dus die burcht is vast getuige van heel veel vreugde alswel verdriet, zoals ook van veldslagen tegen de Moren, die zich daar hebben afgespeeld. De burcht bleek in 1755 niet bestand tegen een aardbeving en is daardoor flink beschadigd maar samen met het er naastliggende dorpje links en de (ook) oude kerk beneden aan de voet van de heuvel, waan je je in oude tijden.

Na mijn vertrek werd het redelijk vlak (ik zeg 'redelijk' ๐Ÿ˜‰)  en heb goed kunnen doorrijden over kilometers vlaktes met graan- en akkerbouw. Een 3-tal auto's in 1,5 u tegengekomen en verder niemand. De complete stilte (op vogels na) en alleen de wind is genieten...
Net voor mijn eindpaats vanmiddag kwam ik door het dorp Fromista, wat een etappeplaats voor pelgrims was en nog steeds is. Het is zeker de moeite waard is. Net voor dit dorpje  bevinden zich hoge sluizen van het kanaal "Canal de Castilla", etappegewijs boven elkaar (zie foto's). Het kanaal krijgt noordelijk water van de rivier Rio Pisuerga en overbrugt 200 kilometer een hoogteverschil van 150 mtr met behulp van 49 sluizen, echt indrukwekkend. Er werd in de 18e eeuw bijna 100 jr aan gewerkt en was voor die tijd een kunststukje. Dagelijks vaart er voor touristen een bootje over het kanaal maar daar doen we niet aan, er moet tenslotte gefietst worden ๐Ÿ˜‰.

Nu bevind ik me 4 km verderop in een heerlijk huis, op een mooie kamer waar er voor me gekookt wordt vanavond (moet wel wachten tot 20 u, wat al vroeg  is voor avondeten voor Spanjaarden) en waar ik morgenochtend voor 3 euro ruim kan ontbijten voor ik weer verder ga richting Leon. Ik hoop deze stad morgen te halen waar ik een rustdag zal nemen. Vanuit die stad dan natuurlijk ook weer mooie foto's. Morgen overdag veel vlakte met weinig. Je hoort van me, fijne avond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

 

Donderdag 17 juni 2021

Vandaag gefietst : 64 km. Totaal aantal kilometers tot nu toe : 1960 km

 

Ben in het mooie Burgos en heb de dag een beetje achter me kunnen laten. De dag was het tegenovergestelde van gisteren. Veel klimmen en heel veel regen op een doorsnee hoogte van 850 mtr. (fris/koud ). Daarbij kwam ook nog dat (en dat vond ik veel erger) gisterenavond vanaf 20 u een grote hond vlak achter mijn hotel is gaan janken en blaffen totdat ik vanmorgen vertrok, de hele nacht door. Vannacht zelfs met de eigenaar van het hotel gebeld maar het schijnt dat de "baas vd hond een beetje vreemde man is, die gewoon thuis is maar er niets aan wilt doen". Wat een drama voor dit arme dier!
Het geblaf en gejankt zit de hele dag al in mijn oren en ik heb vanmiddag nogmaals de hoteleigenaar gebeld of voor de hond iets gedaan kan worden. Misschien is loslaten in deze wel mijn uitdaging voor deze reis maar het is zo frusterend.... Mijn "Spanje-trauma" is weer geactiveerd... ๐Ÿ™„

Doorweekt van de regen en rillend van de koud (kunnen jullie je nu daarbij iets voorstellen? ๐Ÿ˜‰) was mijn douche "hemels" te noemen. Gelukkig was ik een beetje op tijd om de stad in te gaan om een paar bekende  bezienswaardigheden te bezoeken. Helaas is de kathedraal, waar Burgos bekend om staat, dagelijks van 10-14 u geopend. Dat houdt in dat geen enkele Pelgrim, tenzij je hier een dag extra blijft, deze kerk aan de  binnenkant kan bekijken. Dit omdat men als Camino-ganger voor 10 u reeds onderweg is en niet voor 14 u in Burgos eindigd. Misschien is hier wel extra over nagedacht haha, al die pelgrims die hun boekje gestempeld willen hebben,... ๐Ÿ˜…
Maarrrrr in de toren van Puerta de  Sancta Maria, zit een iet wat gefrustreerde meneer die dus wél die hordes pelgrims bij zich krijgt  (kerk was interessanter geweest) en zet zonder veel woorden een stempel in je boekje.

Het is me wel een kathedraal hoor, die kathedraal van Burgos! Impressionante, zoals ze hier zeggen.
Burgos is de hoofdstad van het vroegere koninkrijk Castille (met een trema op e maar die krijg ik er niet op โ˜บ๏ธ). Al in het jaar 920 speelde Burgos een grote rol in de strijd tegen de Moorse overheersing en de verzorging van pelgrims, De stad had toen al 32 hospitals! Er moeten toch jaarlijks duizenden en duizenden pelgrims onderweg geweest zijn lijkt me. In de middeleeuwen was de stad het centrum van de wolhandel. Het is beslist een  bezienswaardige stad!

Morgen ga ik glooiende hoogvlakten op in de streek die de Tierra de Campos wordt genoemd. Het landschap verandert in eindeloze graanvelden en dorre vlakten. Extra water meenemen aangezien er weinig voorzieningen zijn. Dan ook maar wat extra banaantjes,...

Overigens kwam ik vandaag onderweg op een oude kerktoren een ooievaarsnest tegen met ooievaar. Deze mocht wel blijven zitten ๐Ÿ˜

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

 

Woensdag 16 juni 2021

Vandaag gefietst : 90 km. Totaal aantal kilometers tot nu toe : 1896 km

 

Vanmorgen niet kunnen bedenken dat ik vandaag zo ver zou komen. Om 06.15 u in de regen vertrokken en 3 uur later was ik nog maar 26 km verder. Ja, ik weet het, ik zou wat minder kilometers maken maar nadat ik vanmiddag de uitlopers van de Pyreneeën achter me liet, kon ik wat meer vaart zetten. Kan je overigens wel over heuvels spreken als je bijna 800 mtr hoog zit? ๐Ÿ™„. De 'klimmen' zijn nu met minder stijle helling en dat maakt het prettiger rijden.

Een prachtige route vandaag en het betere weer (minder warm) gaf me super veel energie wat dan een soort van oerkracht in me los maakt, echt een kick!! Herken je dat als sporter ook dat de endorfine je om je oren vliegt ?? Nou zoiets dus ๐Ÿ˜. De Pyreneeën op de achtergrond met het gebergte met een  lappendeken bedekt door verschillende akkerbouw en grondkleur, maakte deze rit prachtig vandaag !

Mooie foto's kunnen maken vandaag, ik hoop dat jullie ervan genieten. Ik probeer er een album van te maken en hier te plaatsen, eens zien of dat lukt. 

Ik ben in het dorpje Belorado gearriveerd, een kleine 50 km van Burgos. Mooie kamer en lekker eten nu. Huidige hoogte 766 mtr., morgen van Villafranca Montes de Oca over de Pedraja-pas met een hoogte van 1130 mrt. Veel (vracht-) verkeer dus dat wordt heel goed opletten.

Ik kwam vanmiddag door het plaatsje Santo Domingo de la Calzada. Veel wandelende pelgrims, tot op heden nog niemand op de fiets ingehaald of rijdend tegen gekomen. Het dorpje Santo Domingo is van oudsher een belangrijke pleisterplaast aan de Camino en dankt zijn ontstaan aan monnik en bouwheer Sto. Domingo (1019 - 1109). Hij legde op dit traject een verharde weg aan, bouwde een indrukwekkend brug met 24 bogen over de Rio Ona en zorgde voor een Hospital voor rust en verzorging van pelgrims. Hij was ook de bouwer van de grote kerk in dit kleine dorpje, die in 1106 werd ingewijd. Binnen in de kerk bevindt zich de graftombe van Sto Domingo en nu een levende kip én een haan in een hok, die een van de meest legendarische en bekende vertellingen langs de Camino in ere te houden ๐Ÿ˜‰. 

Ik was bijna in het plaatsje gebleven aangezien er tegenover de kerk en prachtig Parador-hotel is (Tonny!) Daar een koffietje gedronken en toch maar doorgereden. Het was te vroeg in de middag en die endorfine he? ๐Ÿ˜œ Nu lekker uitrusten met Netflix, tot morgen ๐Ÿ‘

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

 

Dinsdag 15 juni 2021

 

Vandaag gefietst : 50 km. Totaal aantal kilometers tot nu toe : 1806 km

Langer slapen dan tot 6 u in de morgen lukt niet. Ik ben vaak al eerder wakker. De interne wekker waarschuwt me dat het tijd is om op te staan, met name om de hitte tijdens de fietstocht grotendeels voor te zijn. Vanmorgen om 7.10 u op de fiets maar eigenlijk zou ik nog vroeger weg moeten. Ik probeer morgenochtend om 6 u te starten. Rond 11.00 u slaat de hitte toe, zeker bij klimpartijen van de gebruikelijk 4 - 12%, met uitschieters naar 14%, geloof me, das geen pretje. Niet klagen maar dragen zei m'n moeder altijd, dus dat doen we dan ook niet. Ik duw m'n fiets de helling op als het uit eigen been kracht niet lukt. 

Ik ben gearriveerd in Logroño, de drukke hoofdstad van de Rioja, de Navarra-streek achter me gelaten. Hier 32o C vanmiddag. Niet normaal voor deze periode en ook niet voor mij ๐Ÿ˜œ. Het is voor mij een bevestiging niet ooit weer terug in Spanje te gaan wonen (wat ik 10 jr gedaan heb), veel te heet. 

Het landschap blijft zeer heuvelachtig maar wordt droger, minder groen met de wijnranken weer op de akkers. 

Bij aankomst in de stad nog even een bezoek aan de kerk Santa Maria del Palacio (13e eeuw) gebracht. Mooi aan de buitenkant, veel tierelantijnen binnen, zoals alle RK-kerken (in die tijd) . Daar valt veel over te zeggen (en op aan te merken), maar dat doe ik maar niet.
Tot de laatste renovatie van deze kerk nestelden zomers nog ooievaars in de torens, nu niet meer. De Spanjaarden hebben kennelijk weinig moeite gedaan om hen dat plekje terug te geven, de doorsnee Spanjaard is namelijk niet zo begaan met dieren ๐Ÿค”. 

Ik heb een mooie kamer voor vannacht in een pension in het centrum van Logroño. Voor 25 euro een eigen kamer is prima. Beter dan op een slaapzaal met snurkende en kwijlende lotgenoten ๐Ÿ˜ณ. 

Het wordt drukker met Pelgrims onderweg. We zijn een goede  700 km van Santiago de Compostela af. Veel  (Spaanse) wandelaars die een deel-route doen, niet veel van relatief ver en nog maar een paar fietsers tegengekomen. Morgen vroeg op dus mn mandje in! Fijne avond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

 

Maandag 14 juni 2021

 

Vandaag gefietst : 75 km. Totaal aantal kilometers tot nu toe : 1756 km

 

Serveerster vanmiddag op het terras: 'kom je met de fiets uit Pamplona' ? Ik: 'Nee uit Holland' .

Nee, zegt ze. 'Ik bedoel of je uit de stad Pamplona bent komen fietsen'. Ik: 'Nee uit Holland..' ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜œ

Haar gezicht, haar reactie, geweldig, zo leuk! 

Ik zit wat te eten (12.30u). Het is over de 30oC, het is loeiheet. Ik ben in Puente de Reina, een prachtig stadje wat in een dal ligt en dat maakt het onaangenamer qua temperatuurbeleving. 

Vanmorgen om 07.15 u vertrokken en al op een hoogte van 680 mtr geweest. Ik zit aan de salade met patat. Overigens een lekkerdere salade dan in Spanje tref je nergens, zelfs alleen al met wat brood erbij is heerlijk (frietjes had ik verdiend ๐Ÿ˜‰). Straks wil ik proberen nog 21 km weg te trappen voor een slaapplek in Estella. Ik moet het dal weer uit, de bergen in. Ik heb tot nu toe 54 km gereden. 

Ik heb het stadje Estella bereikt. Heftig, eigenlijk niet te doen, de bergen en de zon. Mijn mening over de afgelopen twee dagen: te zwaar.... Geen rit voor een doorsnee "spinner cq sporter". Ik ga ervan uit dat deze ritten in Baskenland nog zo'n 2 dagen aanhouden  voordat het een beetje "fietsbaarder" wordt anders heb ik de laatste twee weken een zware dobber.

Vanaf morgen wat minder kilometers en meer pas op de plaatst. Ik heb tijd genoeg en het is tenslotte geen wedstrijd. Volgens Anja, vriendin en oppasser op mijn huis en poezen, mag ik niet te snel fietsen๐Ÿ˜‰

Estella is een stadje tussen Pamplona en Logrono en ligt aan de rivier de Ega. De stad is in 1090 gesticht en heeft Romaanse kloosters, bruggen, paleizen en huizen. Mooi hoor! Tijdens de jaarlijkse viering van de middeleeuwse week van Estella-Lizarra wordt je als bezoeker meegenomen naar de Middeleeuwse tijd waarbij de stad verandert in een middeleeuws spektakel en waarbij alle bewoners door de straten gaan in een  middeleeuws kostuum. De week is van 16 tot 22 juli. Helaas, daar kan ik niet op wachten want er moet gefietst worden (voor de dieren) ๐Ÿ˜˜

 

 

 

 

 

 

Fietspad net buiten Pamplona ๐Ÿ™„

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

 

Zondag 13 juni 2021

 

Vandaag gefietst :  55  km, totaal aantal kilometers tot nu toe:  1681 km 

Vandaag was een rit die ik alleen mijn vijanden gun (voor zover ik die heb). Niet te doen, 900 mtr klimmen. Het huilen stond me nader dan het lachen maar toch weer een overwinning die gehaald is (en zonder huilen ๐Ÿ˜). Na stijgen komt dalen maar das niet altijd welkom omdat er na dalen ook weer stijgen komt en dat kan je dan eigenlijk niet meer hebben na zo een dag. Aangezien er niet veel soeps aan accommodatie na de top was, ben ik toch 30 km doorgereden en zit nu op een perfecte locatie waar ik een etage deel met meerdere Camino-delers en een kamer voor mijzelf heb. Ik kan hier gebruik maken van de wasmachine, dus die kans heb ik al gretig genomen. Stukje Sunlight-zeep erbij en weer fris ruikende shirtjes én broekjes ๐Ÿ˜œ

30 oC Vandaag, de hitte maakt het zwaar. Ik moet siestas gaan inlassen want in de middag rijden wordt te heet. Komt eigenlijk wel uit nu ik toch in Spanje ben ๐Ÿ˜‰. 's Middags lekker de tijd gaan nemen voor een warme maaltijd en dan 's avond lekker vroeg gaan slapen. 

Ik ben 21 km van Pamplona, dus daar kom ik morgen wel doorheen. Ik associeer Pamplona altijd met stierenvechten en de "feestdag" met het daarbij behorende opjagen van de stieren door de straten van die stad, dus ik weet niet of ik morgen wel in die negatieve 'energie-bubbel' wil zitten, maar een koffietje gaat nog wel lukken.

Goed hierbij wat foto's van onderweg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

Zaterdag 12 juni 2021

Vandaag gefietst :  91  km, totaal aantal kilometers gedurende deze reis :  1626 km 

Vandaag is het al weer 3 weken geleden dat ik vertrok vanuit Rheden, met veel regen en wind. Ik heb het gevoel dat het veel langer geleden is maar niet met een negatieve lading. De herinnering is gewoon ver weg... 

Wat heb ik gefietst vandaag, mijn hemel wat heftig! Ik ben om 07.15 u vertrokken uit Dax en met wat pauzes om 16 u in Saint-Jean-pied du Port gearriveerd en ja, ik heb stukken moeten lopen. Zo zachtjes aan begint het kwartje te vallen waarom dit een pelgrimsroute is ๐Ÿ˜….

Ik heb een prachtige route gefietst. Na Dax gelijk al een venijnige klim en verandering van landschap. Prachtige groene heuvels met landbouw, veeteelt en de opmerkelijke wit-rode huizen, ook wel labourdine-huizen genoemd. Die kleuren herinneren het beroep van de eerste bewoners: rood staat voor veeteelt, groen voor landbouw en blauw voor visserij. 

Aan de Spaanse grens, in het hart van Baskenland, kun je vele levendige dorpen en tradities ontdekken. Wist je dat het Baskenland een eigen taal heeft ? Dit is het euskara en is symbolisch voor de Baskische cultuur. Ik sprak een locale man in een barretje vanmiddag (ja ja, mijn  Frans wordt iedere dag beter ๐Ÿ˜‰) die vertelde mij dat de oorsprong van de Baskische taal nog steeds niet bekend is en dat 80 % van de locale mensen hier de bloedgroep neg. of pos. heeft, wat zeer bijzonder en uitzonderlijk is. 

Het is hier ook onvermijdelijk om een Jacobsmonument tegen te komen. Aïnhoa, La Bastide-Clairence, Navarrenx, Sare en Saint-Jean-Pied-de-Port zijn 5 dorpen in het Baskenland die het label « les plus beaux villages de France » (mooiste dorpjes van Frankrijk) hebben gekregen. Saint Jean-pied-de-Port is wel super toeristisch. Er lopen hier wel wat pelgrims rond die hun route hier starten maar veelal toch wel dagjesmensen. Ik ben het dorp ingereden, mijn hostel opgezocht en ze krijgen er mij niet meer uit tot morgenochtend. Ik lig om 20 u in m'n mandje! Het uitzicht hier vanuit de hostel is prachtig (zie foto). Wel gedeelde kamer met stapelbedden wat voor mij ook nieuw is. Oordoppen maar klaar leggen ๐Ÿ˜ฌ. 

Mijn klapper komt morgen! Dan stijg ik van 163 mtr naar 1060 mtr in ongeveer 25 km. Eerlijk gezegd  zie ik er wel tegenop maar goed, ik moet toch die berg over. Ik bevind me nu ongeveer 8 km van de Spaanse grens. Vandaag al wat mensen gesproken die met het vliegtuig aangekomen zijn en morgen te voet aan de tocht naar Santiago beginnen. Nog steeds niemand met de fiets ๐Ÿ™ˆ hoewel mijn voorkeur voor (alleen) morgen ook wel lopend zou zijn, gewoonweg omdat ik veel zal moeten afstappen.

We gaan het zien. Mochten jullie niets van me horen morgen, dan heb ik:

1. De tocht niet overleefd, 2. Lig ik in coma van vermoeidheid, 3. Geen kracht meer voor een blog verhaal ๐Ÿ˜œ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De stadsmuur van het stadje dateert uit de 4e eeuw na Chr. Romeinen

Middenin het stadje op het stadsplein staat het erfgoed waar de stad bekend om staat, nl het symbool van hydrotherapie. Temp water is 64 oC en is geklasseerd als historisch monument. 

Vrijdag 11 juni 2021

Vanmorgen vroeg besloten om een rustdag in DAX in te lassen, dus vandaag geen aanvulling van kilometers. Lekker gegeten en uitgerust! 

Mijn route morgen gaat naar Peyrehorade. Vanaf daar nog 69 km naar St Jean Pied de Port. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE 

Vandaag gefietst : 100 km, totaal aantal kilometers gedurende deze reis :  1535 km

 

Het was een lange warme dag maar ben gearriveerd in Dex. De natuur is al flink droog en de gehele dag vliegen er helikopters boven mij voor de brandinspectie in de natuur neem ik aan.

Onderweg de minst interessant route qua natuur, dus dan is gewoon vol doortrappen de beste optie. Aangeplante bossen voor de houtindustrie en ganzenfokkerijen voor de fois gras. Ik zal je de details en uitleg over de fois gras besparen maar doe me één lol, eet geen ganzenlever, het is de hel voor deze dieren. 

Dex is een drukbezochte badplaats aan de rivier de Adour. Warm-waterbronnen, die al bekend waren in de Romeinse tijd, trekken toeristen en zieken (bijv reuma, artritis etc. ) aan om hier te komen baden in het warme medicinale water.

De stad Dex is wel  de moeite waard met zijn prachtige Romeinse stadsmuur uit de 4e eeuw en z'n gezellige terrasjes. Zal morgen ochtend nog wat foto s nemen.

Vandaag de eerste pelgrims aangetroffen die ook naar Santiago gaan maar dan lopend! Ach, zo leuk. De eerste twee trof ik in de loop van de morgen aan. Ik rook ze al toen ik nog 100 mrt achter hen fietste ๐Ÿ˜ณ. Twee mannen waarvan er 1 een maand geleden uit Parijs is vertrokken en de andere uit Normandië. Volgens mij hadden ze allebei nog geen stuk zeep vastgehad na hun vertrek ๐Ÿ˜ฌ. Natuurlijk wel even op de foto. Twee uurtjes later trof ik David aan. David is de 19e april vanuit Amsterdam gaan lopen (zo knap) en doet dagelijks ongeveer een 35 km.  Dat zijn de echte!! Hij zag er wel (nog) fris uit  (zie foto ๐Ÿ˜) . Superlief gaf hij me nog 10 euro voor het goede doel, de beestjes. 

Ik ben de Spaanse route aan het uitstippelen maar zit met een dilemma. De route die ik tot nu toe rijd, is de officiële Pelgrimsroute ('s) die doorlopen tot aan Santiago de Compostela. Mijn idee onderweg was  af te wijken naar de Camino del Norte, een route langs de noordkust van Spanje waar nog geen fietsapp voor gemaakt is zoals tot nu toe wel het geval is van mijn route. Bij veel navraag krijg ik te horen en te lezen dat deze route veel te zwaar is voor fietsers (als ik). Er zijn wel wandelaars die deze route nemen maar de moeilijkheidsgraad is de hoogste van alle routes naar Santiago en dat ga ik niet redden aangezien ik m'n fiets dan veel te vaak lopende moet gaan duwen. Het moet wel "leuk" blijven natuurlijk. Ik moet de Pyreneeën nog over en krijg nu al de schrik als ik een heuvel voor me zie liggen ๐Ÿคช๐Ÿคฏ๐Ÿคช.

Wel fijn dat jullie allemaal zo enthousiast zijn over hoe snel ik ga en hoeveel ik al weggetrapt heb maar eerlijk gezegd gaat het na morgen pas beginnen vrees ik. Ik moet me daar echt nog even mentaal op voorbereiden! Stap voor stap en trap voor trap zeg ik dan maar. Fijne avond! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE

Woensdag 9 juni 2021

Vandaag gefietst:  93 km, totaal aantal kilometers afgelegd tot nu toe : 1435 km

Ik ben over de helft!  Niet gedacht dat ik vandaag nog 93 km zou wegtrappen. Vanuit het St EMILION-gebied was het nog zwaar vanmorgen. Aangezien ik een gebied in zou rijden met weinig voorzieningen, moest ik vanmorgen toch het een en ander bij de supermarkt kopen en die boodschappen zijn dan de boosdoeners onderweg. Het is echt goed afwegen wat ik meeneem; 1 of 2 sinaasappels, 2 of 3 bananen? Aan brood, fruit, yoghurt, extra water etc zit je zo aan een kilo of 2-3 meer en dat is nou voor die heuvels op echt "de killer". Ik zou de hele route zo weer overdoen maar dan wel met bagagebus die naast me rijdt ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜œ. Mijn fietst weegt nu ongeveer 50 kilo en dan nog met mijn bijna 80 kg erop is dat een heel gewicht. Krijg het maar eens naar boven ๐Ÿค” maar goed, ook vandaag is het weer gelukt!

Het plaatsje Cadilac ontstond in 1280 in opdracht van de Engelse koning Henry III. In 1453 werd Cadilac als één van de laatste steden veroverd op de Engelsen

Betr getijdewerking op de rivier is nog interessant. Hoewel de oceaan honderden kilometers ver weg is, komen er door werking van het estuarium plotseling enkele metershoge golven de rivier op, die de stroomrichting enige tijd volledig omketen. Het touristenburo houdt een kalender bij voor geïnteresseerden. 

Na wat gegeten hebben in het stadje Cadilac, mijn weg vervolgd en deze werd na 10 km redelijk plat. De vaart erin gezet e voila, toch 93 km gemaakt. Morgen hoop ik naar Dax te kunnen rijden. Nog wel een stukkie van een 100 km maar het is redelijk vlak, ik wil het proberen. Aangezien Dax een van de heerlijkste warmwaterbronnen van Frankrijk heeft, wil ik me morgen wel extra voor inzetten om dat te halen.

Ach.... en raad eens waar ik slaap vannacht: in een Tipi! Een soort van boerderij waar je als pelgrim voor 16,50 euro in een tipi slaapt, incl gebruik van douche, keuken, koffie en thee, koelkast en koffiezetapparaat. Wat zal ik slapen ๐Ÿคช

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alleen de poort al...

 

 

VOLG ME DAGELIJKS OP MIJN ROUTE

DINSDAG, 8 juni 2021

Vandaag gefietst 72 km, totaal aantal kilometers afgelegd tot nu toe 1342 km

Ik had vanmorgen niet zo'n interessant stuk. Heel veel heuvels (weer), stukken bos en verlaten dorpjes met verwaarloosde stukken grond waar het gras en onkruid te hoog stond. Na dat gebied reed ik de wijngebieden in en verderop vanmiddag schoot ik voor het eerst vol op mijn fietsje........

Het was het (bijna te) overweldigende landschap van de St. EMILION-streek. Hoe dichter bij het stadje St. Emilion, hoe mooier (en hoger dus klimmen, haha).  Nu ik aan het schrijven ben, ga ik weer...

Als ik aan Frankrijk denk, dan komt hier alles bij elkaar. De chateaus, de heuvels/hellingen met zijn oneindige  wijnakkers, de zon, de geuren, de prachtige landhuizen.... Wat een prachtig landschap en ehhhh geen fietser gezien vandaag, niet één. Als je weet hoeveel heuvels ik vandaag weer beklommen heb dan begrijp je waarom er bij de Fransman meer animo is voor de auto ๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜œ

Het is een warme dag vandaag. Onderweg 6 ltr water gedronken en 2 x geplast. De rest is verdampt, hoewel er nog een beetje oedeem in de voetjes zit, se ca ๐Ÿ˜. 

Ik zit vandaag in een prachtige B&B op 7 km van het stadje St. EMILION (heuvel af dus) wat het met de wijnbouw tot een prachtig plaatsje maakt. Hoog op de dorpsheuvel een oude kerk waar ik nog even m'n 3e stempeltje voor m'n paspoort opgehaald heb. Toch een mooie herinnering. De kerk van St. EMILION dateert uit de 12e eeuw en was een bedevaartskerk voor pelgrims. Naast de kerk nu een prachtig restaurant met uitzicht op de losse toren die bij het geheel hoort. Vanuit de dienst op zondagmorgen zo naar een wijntje ๐Ÿ˜œ. 

Morgen ga ik het traject tot aan Cadillac afmaken, nog iets van 37 km. Dat moet ik wel gaan redden. Daarna zachtjes aan richting Spaanse grens. Ik hoop daar eind deze week toch wel dicht bij te komen. Ff lekker rusten vanavond en morgen inkopen in een grote supermarkt want onderweg is er niet veel te koop. Heb ik mazzel dat ik nog een micro maaltijd lasagne in m'n tas heb. Niet het allerlekkerste maar je weet het, honger maakt rauwe bonen zoet.

A demain tout!

 

 

 

Bovenstaande foto : Alvast voor de Tour du France die hier 17 juli voorbij komt. Plaatsje Montagne, net voor St. Emilion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag afgelegd 62 km. Totaal aantal kilometers afgelegd tot nu toe :  1270 km

Maandag 7 juni 2021

Wat een ruimte en een prachtige natuur, Frankrijk is zo mooi,.....  Maar wel met heel veel heuvels! Het was weer bikkelen vandaag. De kilo's vliegen er af en ik krijg het gewoon niet aangegeten, wat natuurlijk niet echt erg is ๐Ÿ˜œ

Ik had het idee dat er een onzichtbare rem op m'n banden waren gemonteerd vandaag. De ketting onderweg maar wat meer geolied in de hoop dat het daar aan lag maar het waren vast de beentjes die het wat meer lieten afweten. Meer dan 62 km kreeg ik er dan ook niet "uitgeperst" vandaag. 

Het is een kunst om te genieten en toch goed door te rijden. Ik heb er namelijk toch nog 1600 km te gaan ๐Ÿ˜œ. 

Ik voel me bevoorrecht dit te mogen ondernemen. Ja ik moet er hard voor werken (lees fietsen) maar in de tussentijd heb ik alle vrijheid en kan ik onderweg enorm genieten van de prachtige natuur, de variatie aan fluitende vogels en mooie bloemen. Er zijn mensen die zich half dood moeten werken voor weinig geld en dit nooit zullen kunnen ondernemen. Ik bedoel maar! 

Ik zit op een camping in een chaletje voor de verandering ๐Ÿ˜. Een prachtige camping in de regio Perigord, een paradijsje voor vakantiegangers. Veel te ondernemen in deze buurt en alles mbt de geschiedenis en natuur, echt mooi. 

Vanuit Angouleme ben ik vanmorgen direct doorgereden richting Cadillac, een traject van 154 km. In het plaatsje Touvre (paar foto's geplaatst) zijn er bronnen (wellen) die vanuit onderwatergrotten het water omhoog stuwen. Prachtig! Daarna veel heuvels, door de bossen, langs prachtige landgoederen en kastelen. De prins was helaas niet thuis, was vast weg op z'n witte paard ๐Ÿ˜‰. 

Als ik de Pyreneeën over ben ga ik toch nog  kijken of ik een klein tentje kan bemachtigen. Ik overweeg de Camino del Norte te gaan rijden die vanuit Spanje over de noordkust naar Portugal loopt. Op deze route bevinden zich niet zo veel accommodaties alsop de route Camino de Frances. Eens kijken wat kan. Hij is wel iets langer qua kilometers maar rustiger. Maar 5% van de Pelgrims neemt deze route. Afin, nog een paar nachtjes over slapen. Bon nuit ๐Ÿ˜ด

 

 

Well water bronnen Touvre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag, 6 juni 2021

Vandaag gereden 84,5 km, totaal tot nu toe: 1208 km

 

Het was een zware dag vandaag, ik denk de zwaarste tot toe. Allemachtig wat een heuvels, er kwam geen einde aan. De beentjes lopen veel sneller vol en dan af en toe maar eens afstappen en de fiets duwen, het is niet anders.

Wat wel super leuk is, is dat mensen me nu gaan herkennen als pelgrim naar Santiago. Pelotons fietsers die aan me voorbij gaan en me stuk voor stuk succes wensen of sterkte, haha zo kan je het ook zien.... Mensen op straat die naar me zwaaien, hun duim opsteken of roepend vragen waar ik heen ga. Zo hartverwarmend, zo mooi. De waardering is er en dat voelt goed. Ik dacht dat de Fransen bekend stonden arrogant te zijn maar ik moet de eerste nog tegenkomen. 

Ik ben net in een F1hotel aan de rand van Angouleme beland aangezien er in het centrum geen accommodatie beschikbaar was. ik had ook geen puf meer om stad en land af te zoeken. Aangezien ik ook niet de mogelijkheid heb om hier ergens iets te eten in de avond (behalve crapp uit een automaat) heeft de receptioniste de fruitschaal van het ontbijt van vanmorgen leeggeplukt en mij een zak vol meegegeven, incl een paar Magdalena's ๐Ÿ˜. Das toch geweldig! Het fruit was dusdanig rijp dat ik denk dat het morgenochtend wel weggegooid had geworden maar goed, een gegeven paard.....

Het (nog niet kunnen) eten in de avond is wel een dingetje. Meestal haal ik aan het einde vd middag wat bij een supermarkt maar dit keer waren er helemaal geen voorzieningen onderweg.  Ik zit hier midden op t platteland. Als ik het goed heb, dan gaan de restarants s avonds weer van start. In grotere plaatsen is dat ook wat makkelijker. Overigens van vegetarisch eten hebben de Fransen nog weinig kaas gegeten, als ik zo mag uitdrukken ๐Ÿ˜œ. Straks in Spanje is dat waarschijnlijk net iets makkelijker hoewel daarin zijn we in Nederland wel verwend.

 

Ik rijd nu langzaamaan Zuid Frankrijk in. De akkerbouw maakt zachtjes aan meer plaats voor de druiventeelt en af en toe kreeg ik vandaag op 't fietske een vleugje lavendel onder mijn neus. Niet te localiseren waar het vandaan kwam (wilde lavendel?) maar heerlijk is het wel. Zoals ik al schreef wordt het landschap meer glooiend tussen de vele vriendelijke en kleine dorpjes. Weinig mensen te zien !

Straks maar eens plannen wat er voor morgen op 't program staat. Nu maar hopen dat dat niet hetzelfde aantal heuvels zijn als vandaag ๐Ÿ˜ณ. Fijne avond

 

 

 

Vandaag gereden 63 km, totaal tot nu toe: 1124 km

 

Zaterdag 5 juni 2021

POITIERS en wat er vanmiddag nog komt... 

Vandaag wordt het de dag vd fotos. Wat een prachtige plaats is POITIERS! Voor de toekomstige pelgrims onder ons, een stad om een dag voor uit te trekken. Voldoende accommodatie en campings in de buurt. 

Vanmorgen wat later wakker geworden. Ik stond gisterenavond  strak van de adrenaline na m'n lange fietstocht en kon moeilijk in slaap komen ondanks een lekker bedje. Via een mooie omweg naar POITIERS gereden waar ik me nu midden in het centrum bevind, snakkend naar een bord pasta, de eerste in bijna twee weken.

De prachtige reeds genoemde kerk bezocht, die al bijna zo'n  1000 jaar op dat mooie plein staat. Binnenkomend komen je wel de muffe geuren  tegemoet maar goed ik snap ook wel dat daar niet de boel daar met Brize van Johnson&Johnson fris gehouden wordt ๐Ÿ˜œ.

De pastoor was wat sjacherijnig maar uiteindelijk heb ik wel weer een stempel 'gevangen'. Hij moest eens weten wat voor inzet ik voor die stempel heb moeten doen, haha. 

Nu ik zelf weer mijn blog dagelijks bijhoud, geef ik om de paar dagen op de andere pagina " waar bevind ik me nu" met een rode lijn de route aan om het hele gefietst traject aan te geven. Zo is het wat overzichtelijker voor de NIET Francofielen onder ons ๐Ÿ˜‰

De pasta was formidable en ik weer eens verder. Vanavond de ontknoping waar ik dan weer uitkomen ben, das altijd weer een verrassing. 

 

 

 

Ik bevind me op 50 km afstand ten zuiden van Poitiers. Ik had er nog wel twee dagen kunnen vertoeven maar goed, wat in het vat zit.... Zo natuurlijk genoeg mooie plaatsjes en er gaan er nog zoveel meer komen ! Richting Angouleme, waar ik morgen mee verder ga, verwacht ik akkers met zonnebloemen, klavervelden en wijnbouw, het wordt steeds mooier.

Geen spierpijn, nog superfit, niet oververmoeid door het lange fietsen, kortom het gaat geweldig. Af en toe wat last van L schouderspier M. Rhomboideum op aanhechting Th.1-4, (Nina, Pieter ๐Ÿ˜‰) maar dat is een kwestie van goed stretchen. Topfit en super dankbaar voor deze prachtig, intensieve reis die 200% de moeite waard is.... voor iedereen die het kan.

Een fijne avond nog. 

 

 

 

 

Google maps stuurde me over dit pad van 1.5 km, foutje en bedankt  (niet te doen) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 4 juni 2021

Vandaag gereden 116 km, totaal aantal kilometer tot zover : 1061 km

Route Tours - Poitiers

ALLEREERST HEEL VEEL DANK VOOR JULLIE SUPER LEUKE REACTIES VIA DEZE BLOG, WHATSAPP EN MAILTJES. DAT GEEFT ME KRACHT OM DE VAART ER IN TE HOUDEN, ECHT LEUK , DANK DAARVOOR! 

Hoppaaah, het glycogeen zat weer in de spiertjes na de rustdag van gisteren. Ik heb vandaag de 1000 km gepasseerd en vandaag 127 km weggetrapt, waarvan 11 km verkeerd gereden ๐Ÿ™„. Ik zal deze kilometers niet meerekenen voordat iemand denkt dat ik vals speel, haha.

Het was een zware dag vandaag. Van de 9 u dat ik onderweg ben geweest is het misschien 1 uur droog geweest. Van miezelregen tot flink doorregenen maakte het zwaar met daarbij nog redelijk wat tegenwind waardoor het maakte dat ik tot aan mijn hemd drijf was.

Wel bijzonder dat ik vandaag de eerst medetocht-ganger voorbij fietste. Een Fransman, wonend in Normandië die lopend onderweg naar Santiago was.  Ik moet er toch niet aan denken dit lopend te moeten doen ๐Ÿ˜ฌ. Zo heb je overal mensen voor. Het valt me tevens op dat mensen op straat je makkelijker herkennen als pelgrim en me daardoor regelmatig "bon Camino"  of "bon courage" toeroepen. Ontzettend leuk! 

Het was ook helemaal niet de bedoeling om zo ver door te rijden maar de weg was best saai (ik was de Loire al een paar dagen gewend ๐Ÿ˜˜) en met al die regen kon ik beter de dag gebruiken om nog even door te stomen. Ik ben 4 km voor het stadje Poitiers beland in een weghotel, dus ik heb de stad nog niet gezien.

Morgenochtend daar even rondstruinen want het schijnt de moeite waard te zijn. Op het oude centrumplein staat het pronkstuk van de stad, de Notre-Dame-la-Grande uit de 11e en 12 eeuw. Dat gebouw heeft veel meegemaakt! Ga ik vast weer proberen een stempeltje mee te pikken.

Ik heb veel met historische gebouwen. In het jaar dat ik in Rome woonde (1991) was het iedere dag ook een feestje. Geweldig om in een "openlucht museum"  al dit moois te kunnen aanschouwen. Ik word daar erg blij van ๐Ÿ˜. 

Morgen dus wat meer foto's hoop ik. Het kan natuurlijk ook niet iedere dag feest zijn qua fotomateriaal ๐Ÿ˜œ Nog een fijne avond gewenst, ik ga zo m'n ogen toedoen en zal morgen zeker minder kilometers maken. 

 

 

De eerste hooioogst

Had ik eerst gereserveerd maar was volgeboekt ๐Ÿ˜‚

 

 

 

 

Donderdag 3 juni 2021

RUSTDAG in TOURS

 

Wat konden ze bouwen, die Christenen!

Ik vraag me af of wij in deze tijd, met al onze techniek en kennis hier kwalitatief tegenop zouden kunnen.

Tours is qua historie een interessante stad. Veel prachtige oudheden en tevens een gezellig centrum, leuke winkels en veel mensen op straat en.....

Ik heb mijn eerste stempel in de Kathedraal gehaald!

Als fietsende of wandelende  pelgrim en aangesloten bij de vereniging ervan, kan ik onderweg het stempelboekje laten afstempelen waarmee ik entree krijg tot onderdak en sober eten in bijvoorbeeld kloosters en/ of in christelijke opvangcentra. Ik weet niet of dat in het laatst genoemde nodig is ๐Ÿ˜ maar het klinkt wel liefdevol. 

Stempel in het stempelboekje ๐Ÿ˜‰

 

Vanavond nog even  een terras op, mijn tent naar de post wegbrengen en morgen weer fris op de fiets. Ik begin aan een nieuw traject, nl de historische pelgrimsroute, die nu grotendeels onder het asfalt ligt ๐Ÿ˜ฌ.

Op dit traject Tours - Poitiers volgt de fietsroute  historische pelgrimsplaatsjes door een glooiend landschap. Tot morgen dan maar weer!

 

 

 

 

 

Woensdag 2 juni 2021

Vandaag gereden 66 km, kilometers tot zover: 945

 

 

Wachtend op wat minder regen

 

Aangekomen in Tours. De stad waar eeuwen geleden één van de vele pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela begon. De stad waar mensen uit vele landen samenkwamen om hier te starten aan hun maanden lange wandeltocht. Een mooie stad aan de Louire waar natuurlijk ook heerlijke wijnen vandaan komen. 

Vanmorgen vroeg vertrokken vanaf Camping Val du Blois richting Tours. Redelijk veel wind en regen onderweg gehad maar uiteindelijk ga je gewoon. Ik weet niet waar ik de energie vandaan haal maar ik fiets de vonken uit m'n sloffen  (fietsschoenen dus).

De adrenaline en de endorfine doen hun werk. Ik raak verslaafd aan die fiets! Vertrekken in de ochtend wordt een ritueel en absoluut zonder tegenzin.

Maar waar denk je zo onderweg aan?

Eerlijk gezegd aan niks. De benen gaan in de automatische stand en het hoofd zegt me goed op de weg te letten en te zorgen dat ik genoeg eet en drink. Dat is het eigenlijk wel. Het is een soort van meditatie, een roes waar je ingezogen wordt. Zo kan ik het het beste omschrijven. Een heel bijzondere ervaring.

De tent gaat retour naar Nederland. Prachtig om één te zijn met de natuur en in een tent te slapen maar op een camping vertoeven is niets voor mij. Veel teveel prikkels van mensen die 's avonds nog even bij elkaar gaan zitten voor alcohol en een praatje. Om rond 20.30 u te kunnen gaan slapen lukt me dan niet en ik kan mijn 10 uur rust/slaap, die ik zo hard nodig heb, niet rond krijgen. In een hotel of pension kan je zelf je slaaptijd bepalen maar op een camping ligt dat toch anders. Daarbij, voor diegenen die mij persoonlijk goed kennen, geluid/lawaai is mijn achilleshiel ๐Ÿ™„.

Dus.....Neem ik het risico en de tent gaat retour. Ik hoop dat ik dan in ieder geval de Pyreneeën overkom want met de tent had ik daar eerlijk gezegd wel een hard hoofd in. Misschien koop ik onderweg toch nog een  1, 2, 3 uitklaptentje maar deze tent is toch zwaar en onhandig.

Ik ga een dagje extra in Tours blijven. Ik verblijf in een super leuke hostal die special ingericht is door en voor fietsers. Zie de foto van mijn kamer ๐Ÿ˜

 

 

Dinsdag 1 juni 2021     Kilometers vandaag:  66 km     Kilometers tot dusver:  879 km


Wat is de natuur in deze omgeving en de rivier de Loire toch prachtig!  Veelal beschermde natuurgebieden rondom de rivier en redelijk goede fietspaden.  Meer heb je niet nodig voor een prachtige fietsrit. De zon was volop aanwezig, zelfs warm.  Morgen wordt er regen verwacht. Kan ik mijn regenpak toch nog eens uit de tas trekken voordat deze via de post naar Nederland gaat.๐Ÿ˜   Er zullen best nog buien komen maar als de temperatuur goed is, dan heeft een regenpak niet zo veel zin en is dat veel te benauwd in z'n ding. 

De tent staat.... En ja, helemaal alleen opgezet. Soms moet je ff doorzetten en dan lukt het gewoon maar dat is met zoveel dingen. Het slapen was minder vannacht en kan nu mijn ogen bijna niet meer open houden, zo moe (20.30 u) dus...  Jullie moeten het doen met wat foto's en morgen meer. 

 


Maandag 31 mei 2021        Kilometers vandaag:    118   Kilometers tot dusver: 813 km

 

Ik ben in Orleans!! 

Ik was er vanmorgen nog 100 km hier vandaan, gisterenmorgen nog met tegenslag in Parijs en ik had niet gedacht dat ik nu in één keer naar Orleans zou kunnen rijden. De domper van gisteren gaf me vandaag extra power om te terug te komen in m'n mentale kracht (en fysieke natuurlijk ook). 

Vandaag prachtig weer met zon en de wind regelmatig in mijn rug, ik was niet te stoppen. Je begrijpt dat ik nu een rondje Posbank met twee vingers in mijn neus wegtrap, haha. Ik denk dat ik vandaag wel 20 x het hoogje opgetrokken ben.

Ik begin in m'n ritme te komen en voel m'n fietst nu beter aan. Het lijf gaat gewoon, nog steeds verbluffend. De bagage maakt het moeilijk rijden en dat heeft tijd nodig. Ik heb vandaag 118 km verzet.  Vanaf Arpajon 104 km naar Orleans en daarna nog14 km voor het zoeken naar een andere camping ๐Ÿ˜ฌ. Als je me dat 2 weken geleden verteld zou hebben had ik het niet gelooft. 

Onderweg veel saaie dorpjes waar echt niets te beleven valt. Ik reed vandaag letterlijk voor de dieren want midden in een dorpje liep er een land schildpad midden op de straat. Opgepakt en aangebeld bij het dichtstbijzijnde huis. Er wordt gezorgd dat hij weer ergens onderdak krijgt ๐Ÿ˜‰

Ik krijg regelmatig de vraag van mensen die voor stichting Aap willen doneren of het wel via mijn inzameling gaat:  achter de schermen is mijn naam gekoppeld, dus als je doneert voor AAP dan kunnen we later het totaalbedrag bekijken. 

Ik ben op een mooie camping, na 5 nachten op hotel. Het opzetten van de tent heeft wel wat voeten in aarde gehad want zelfs twee mannen van de camping hebben er een half uur over gedaan (met helpen). Misschien toch een ander tentje, ik ben namelijk geen held met kamperen hoewel het natuurlijk super cosy is op mijn dunne luchtbedje ๐Ÿ˜œ๐Ÿ™„

A démain! 

 

 


Zondag 30 mei 2021       Kilometers vandaag : 40       Kilometers tot dusver: 695

 

Na de Seine achter me gelaten te hebben ben ik Parijs uit gefietst en ben ik verder door prachtige parken mijn weg vervolgd. Klimmen, klimmen en ook weer afstappen, heftig hoor.๐Ÿ˜ฌ. Tot nu toe waren dit de hoogtepunten van vandaag, tot ik plotseling weer uitkwam bij...... het oorlogsmuseum aan de rand van centrum Parijs. Oh neeee! en het was al 14. 30 u, ik was al  bijna 6 u onderweg!

Ik gebruik een geheel nieuwe app die nog door weinig mensen gebruikt is. In Parijs zeker niet en moet nu toch echt even een hartig woordje spreken met de maker ervan ๐Ÿ™„. Balen, die heeft me gewoon een grote ronde in Parijs laten fietsen ๐Ÿ˜ฉ

Daarna is er van alles fout gegaan vandaag en ik bevind me nu slechts 40 km verder op (heb er minimaal 65 km weggetrapt). Verzuurd door de mentale tegenslag denk ik zo. Jammer maar die dagen zitten er ook bij.

Nu zo slapen en morgen weer een mooie nieuwe dag met zon ๐Ÿ˜

Ps :  voor de mensen die deze app in de toekomst gaan gebruiken:  als je je niet goed kunt oriënteren dan kan je idd zonder waarschuwing de andere kant weer terug rijden. In een groot park, zoals in Parijs waar je slinger-de-slang over paadjes rijdt, kan je dus weer terug rijden zoals ik gedaan heb. Je bent gewaarschuwd ๐Ÿ˜‰

Nieuw traject vandaag: Parijs - Orleans.  Parijs, Parijs wat ben je toch mooi! !

Vanmorgen 9 u gaan rijden. Dwars door de stad met de Seine al in zicht, en dan... Het prachtige blauwe heldere rivierwater en de geweldige oudheden die daar gewoon nog staan, na eeuwen... . Kippenvel, prachtig! 


 

Zaterdag 29 mei 2021  PARIJS !     Kilometers vandaag: 70.2     Kilometers tot dusver: 655 km

 


Ik dacht vanmorgen rustig naar Parijs te kunnen rijden maar dat viel tegen!  Veel moeten klimmen (en dalen) met 9% hellingen. Dit stijgingspercentage was  -met een grote kleuter achterop (lees: bagage)-  heel pittig en ik heb zelfs moeten afstappen en lopen. Ja, nu al! ๐Ÿคฃ๐Ÿคญ. 

 

Trouwens, door Parijs met de fiets is een uitdaging! Veel mensen op de been en soms zijn de fietspaden echt slecht door wortels die door het asfalt groeien, gaten in het wegdek en ongelijkmatig asfalt. Ik wil nog wel eens foeteren op die Fransen als ik weer een klap maak, want nergens zijn de fietspaden beter dan in Nederland. Mensen lopen gewoon op de fietspaden, steken over zonder te kijken, ... Na al die oplettendheid maar een terras op voor koffie en een heerlijke salade.

Een van de leukere dingen van deze reis is dat ik alles mag  eten.  Zelfs prioriteit nummer 1: water en eten!  Ik stouw wat weg op zo'n dag ๐Ÿ˜. Naast af en toe wat zoets en een chippie, blijft het verder wel gezond hoor. Veel Griekse yoghurt (koolhydraten en vet), fruit, noten, brood en mueslirepen. Ik denk dat wat je eet erg belangrijk is gedurende deze reis.

 

Uiteindelijk toch besloten in deze stad een hotelletje  te boeken.  Parijs is een erg grote stad en daar ben ik zomaar niet uit vanavond. Ronddwalen met mijn fietsje is geen optie. Eigenlijk zou ik vanavond bij familie van David en Amely slapen (kennissen van 4 dagen terug) maar qua kilometers kwam het aanrijden niet goed uit, dus dat heb ik afgezegd. 

Morgen rijd ik waarschijnlijk direct Parijs uit,  sight-seeing een andere keer en zonder fiets lijkt mij beter en veiliger.

Ik kom vast nog ergens langs wat de moeite is. Ik zal een "fotooke trekken en delen",  morgen ๐Ÿ˜œ

En na Parijs eens aan camperen gaan denken!  Nachten waren tot nu toe te koud. Kan ik eens gaan oefenen met m'n tent, nieuw uitdaging! ๐Ÿ˜…

 


Vrijdag 28 mei, afstand vandaag 86 km, totaal 585 km. (Ik ben tevreden ๐Ÿ˜)

 

Ik kwam vandaag de  eerste Santiago richtingaanwijzer tegen. Ik zit nog op de goede weg dus....

Omdat ik een acco zonder ontbijt had en problemen had met mijn versnelling, ben ik eerst naar de Aldi en een fietsenmaker gereden voor mijn nieuwe dagstart. De fietsenmaker 2 dorpen verder  (+8 km niet bij dagtotaal meegerekend) heeft zeggen en wel 1 schroefje  2 mm naar rechts gedraaid en dat had afdoende moeten zijn. Hij wilde nog wel met zijn eigen telefoon een foto van me maken want er komt tenslotte niet dagelijks een dame in zijn winkel die naar Santiago rijdt. 

Rond 10.30 eindelijk vertrokken maar bij iedere keer 5, 6 keer trappen sloegen de tandwielen door en dat was niet te doen. 24 Km verderop een Intersportwinkel met fiets en al ingereden en de jongens daar waren super vriendelijk. Uitgelegd wat er aan de hand was en ze gingen gelijk aan de slag (zie bijgeplaatste foto) 

Hij rijdt weet als een zonnetje! Flink de pas erin gezet aangezien ik wat achterop lag vandaag. Schade ingehaald en met 86 km nu op hotel ๐Ÿ˜Š

Ik fiets door kleine dorpjes, niemand op straat, vogeltjes, rust en prachtige geglooide landschappen met vers groen. Koolzaad  in bloei, de aardappelplanten met witte bloemetjes, de prachtige zijdegroene graanvelden: het wordt steeds mooier onderweg! Wel grotere huizen nu, rijkere omgeving met mooie tuinen en ook auto's die wat harder en ongeduldiger rijden. Ja ben bijna in Parijs! 

Het gaat fysiek supergoed. Ik ben verrast dat mijn lijf het zo goed doet! Geen spierpijn en in the flow, indrukwekkend!

 

Prachtig wuivend graan

Wat betreft de fietsroute:

Af en tot wel uitschieters qua hoogte maar wel iets makkelijker rijden nu na de uitloop van de Ardennen achter me te hebben gelaten.

 


Donderdag 27 mei  dag 6:  499 km totaal

 

Na overnacht te hebben in het voormalige station van Bandeux, omgetoverd tot een prachtig hotel, heb ik vanmorgen rond 930 u mijn weg vervolgd richting Compiegne. Net onderweg kwam mij een 75 jarige Française tegemoet die vanaf de Spaanse grens naar haar huis in LILLE liep. Even een praatje mee gemaakt. Gaat prima in het Frans! Ik had gehoopt in Compiegne aan te komen vandaag  maar das niet gelukt. Slechte stukken weg en een versnellingsschijf die niet helemaal lekker liep, ben ik tot 70 km gekomen maar dat was genoeg ook. 

De Fransen hebben de naam arrogant te zijn maar iedereen is hier aller vriendelijks. Leuk als mensen vanuit hun auto duimpjes opsteken bij het aanschouwen van mijn 'zwoegwerk' want het is werken hoor, potverdikkie! Ik zie mijn vetrol(len) met de dag slinken, haha en das niet erg ook ๐Ÿ˜‰

Parijs komt langzaamaan in zicht. Daar zit nog wel een nachtje tussen  maar qua kilometers ben ik goed op schema. Ik overweeg wat bagage naar Nederland te sturen want ik heb echt te veel (en het was al zo weinig!). Klimmen wordt te beperkt dus een kilootje of 5-6 terug ga ik wel proberen. Met daarbij de nog te verliezen kilo's van mijzelf, moet dat toch een beetje helpen. 

 

De stad St. QUENTIN